2013. augusztus 23., péntek

126 - Lakáskultúra rovat

Ami persze nem csak a kis "lakásunkról" szól, hanem a környékről is.

Induljunk is el kintről befelé! Ezen a környéken 20 éve búzamezők voltak. A Disneyland miatt épült ide minden. Nyaralók, parkok, tavak, bevásárló központok, na meg a melósok szállásai is. Még olyan is van, aki itt lakik. Van óvoda, iskola, gimi, még valami egyetem is. Minden nagyon egységes. Persze, mert egyszerre épült, meg pár cég húzta fel a nagy részét futószalagon, aztán eladták. De aki itt akar építkezni - mert arra is van lehetőség - annak az orra alá dugnak kész terveket, amiből választhat. Más megoldás nincs.

Még minden kicsit új "szagú", kicsit lelketlen, de azért 20 év alatt belakták. A fák már szép nagyok, némelyik épület kicsit kopott, de érződik, hogy minden nagyon megtervezett. Mondjuk ez sajátja a franciáknak. Párizs belvárosában is ezt érezni, csak ott a megtervezettséget átjárja pár száz év történelem. Ez ad neki életet. Meg persze sokkal szebb.

Mostanában többször gyalogoltam hazafelé. Az RER megállótól kb. 20 perc és nyugis a környék.

Efféle sétányon vezet a gyalogút hazafelé:


Csinos kis műtó van útközben. Ide járnak kocogni a környékbeliek: 

Annyira tetszik, hogy lekaptam egy másik szögből is:

Út közben elmegyek a sok egyforma ház mellett. Mindnek az udvarán van valamilyen szögletesre nyírt növény. Ez vagy valami perverzió a franciáknál, vagy babonából csinálják. Mondjuk pl. akinek nincs kockanövénye, az rontást hoz a házra és a lakóira.

Ezen ház lakói előtt alkalomadtán megnyílik majd a földi paradicsom kapuja:

Itt már a nirvána is opció: 

Ez alatt a ház alatt meg megnyílik a föld, és egy rázuhanó aszteroida sodorja majd a pokolba a lakókkal egyetemben:

Vagy csak simán divat ez itt. Ki tudja...

Na, de lássuk, hogy mi hol lakunk! Ez egy több házból álló komplexum. A neve Les Pléiades. A házak között park van. Van itt kosárlabda pálya, meg röplabda pálya. Pinpongasztal is van, meg a fő épületben könyvtár és egy pianínó. Mi a kettes számú épületben lakunk, ami leghátul van. 

Így néz ki: 

Sajnos könnyűszerkezetes épület. Nyilván így sokkal olcsóbb volt. Papír falak, döngő padlójú folyosó. Ha valaki lendületesebben végigmegy rajta, akkor olyan, mint egy diszkószám basszusa. Én direkt halkan megyek rajta végig, pláne hajnalban, vagy este. Nem mindenki ilyen figyelmes...

És akkor lássuk magát a grandiózus lakosztályt! Van ugye a szoba, ami egyben konyha, nappali, hálószoba. Nagyon pici, a dupla ágy majdnem elfoglalja az egészet. Persze az is két szimpla ágy, csak összetoltuk.

Ez az. A bejárat a konyha felől van:

A bejárat után rögtön, a konyhával szemben nyílik a fürdő. Ez is nagyon kompakt. A tusoló és a WC fala egy darab műanyagból van fröccsentve. A WC feletti nyílás már az én alkotásom, ugyanis elromlott a lehúzó mechanikája, így leszedtem a fedelét, hogy tudjuk használni mégis.

Sajnos ilyen kis helyen megbolondul a telefonom panoráma funkciója, ezért olyan fura a csap, meg a WC. De a lényeg így is látszik. Kicsi.

Szóval itt élünk mi még másfél hétig. Ha nem lennének a bulira éhes ifjú szomszédok, akkor teljesen meg lennénk vele elégedve.

Most megint hétvége következik, lesz majd róla beszámoló is. 

Most viszont pihenek végre egy nagyot!

Nincsenek megjegyzések: